Sponsoren:
  • 2B in Business zorgt voor de hosting en ontwikkeling van de website
  • B-E-Rent heeft een trekker met oplegger beschikbaar gesteld
  • Accu Handel Utrecht heeft zorg gedragen voor een nieuwe accu
  • http://www.veldhuizenwagenbouw.nl/
  • Kalmijn & van Meurs verfservice
  • dagjeuit.com
  • BroekhuisDeBilt.
  • http://www.apotheekbilthoven.nl/
  • Datema

 


  Aanmelden voor de nieuwsbrief:

Een groots onthaal staat ons te wachten...

Eindelijk hebben we de kans gehad om te kijken op wat voor manier de diverse humanitaire bijdragen worden aangewend. In Somita loopt al een aantal jaren een project waarbij een ziekenhuis en school zijn gerealiseerd. Het ziekenhuis bestond al een paar jaar maar de school is nieuw en deels gefinancierd door door de stichting waar we onszelf hebben uitgenodigd om mee te mogen en de opening te beleven. Een groots onthaal op de Afrikaanse manier was leuk om mee te maken....

Al 500 meter voor de school wordt ons konvooi van 5 auto's opgewacht door de lokale bevolking worden we vooraf gegaan door een groep zingende vrouwen. Eenmaal bij de school krijgen we een slinger om en gaan we in op de uitnodiging om mee te dansen, wat ze erg leuk vinden. Zingende kinderen begeleiden ons naar een gebouwtje met halfhoge muren en een dak waar we op stoelen worden opgesteld en 1,5 uur van toespraken door dorpsoudsten, de arts van het ziekenhuis en vertegenwoordiging van de vrouwen in het dorp over ons krijgen uitgestort. De burgemeester van de regio praat het geheel aan elkaar en vertolkt. Een rondleiding door het ziekenhuis en een lunch ronden het officiele deel af. Opvallend is de in onze ogen oprechte dankbaarheid voor wat is gerealiseerd en tegelijkertijd wordt ook zonder schroom gevraagd om meer. We herkennen hierin het gedrag van de kinderen die ons doorlopend om spullen vragen, eenmaal volwassen is deze manier van handelen nog steeds normaal. Wel jammer dat de kinderen nauwelijks betrokken zijn bij het geheel, alles is overduidelijk opgezet om de nederlanders te overladen met dank. We laten het maar over ons heen komen.


Het ziekenhuis bestaat uit twee zalen, een behandelkamer, klein kantoortje en sanitaire voorzieningen. De bedden, ongeveer 16 stuks, zien eruit als wat in Nederland al heel lang stond weg te stoffen en al veel eerder gedoneerd had kunnen worden. De overige voorzieningen en middelen blijven schamel, ook al ontvangt het ziekenhuis steun uit Nederland. Voor het hele gebouw is slechts één klamboe beschikbaar en de arts neemt die van ons graag aan. Voor het dorp en de regio is het een grote vooruitgang, als europeaan doe je er goed aan hier niet ziek te worden. De arts maakt wel een gedegen, gemotiveerde en pragmatische indruk en denkt veel grootschaliger over ziekenzorg dan alleen dit gebouwtje. Patiënten zijn er op dit moment niet, toeval of even elders opgevangen vanwege ons bezoek?
De school waar het allemaal om zou moeten draaien bekijken we zelf maar even: ruwe houten tafeltjes en stoeltjes en ontzettend leuke schilderingen op de muur. Ons Aap Noot Mies heeft hier in het engels een heel creatieve invulling gekregen die verschilt per lokaal.

Voor vertrek kijken we even naar de Ford Transit ambulance die twee jaar geleden via de Amsterdam Dakar Challenge naar het ziekenhuis van Somita is gegaan. Er zijn wat probleempjes die we inventariseren maar niet ter plekken kunnen oplossen, de auto rijdt gelukkig nog wel. Een andere Challenger blijft 10 dagen langer dan wij en zal voor vertrek de auto onder handen nemen. Omdat de banden behoorlijk versleten zijn rollen we twee reservebanden van TOFBus naar buiten zodat ze vooruit kunnen als deze echt op zijn.

We komen weer naar Nederland, 4 december om precies te zijn! Voor de laptop die jullie heeft voorzien van nieuwsbrieven hebben we waarschijnlijk een goed lokaal tehuis gevonden. Een volgende nieuwsbrief maken we als we weer in nederland zijn. We zullen dan ook een aantal foto's op de site zetten zodat jullie kunnen zien waarover je tot nu toe gelezen hebt.

 

» lees de complete nieuwsbrief